Peroviq: jemi të kërcnuar me zhdukje

27.10.2012 (komentet: 0)

Profesoresha e Historisë në Univerzitein e Novi Sadit, Latinka Perovic vlerësoi se Serbia "rrezikoi" shansen e sajë evropiane dhe shtoi se ky komb është i kërcënuar me zhdukje.

Latinka Perovic para disa kohësh me një kërkesë i’u kishte bashkangjitur kërkesës së profesorit Veselinov për Autonominë e Vojvodinës pë rtë cilen kishte deklaruar se Autonomia e Vojvodinës “ka përmbajtje kulturore dhe historike,” kishte thënë Latinka Perovic në Novi Sad në një konference me temën “Si të hulumtojmë dhe gjykojmë sot shkencëtarisht historinë e Jugosllavisë dhe Serbisë.”

 

 "Ne nuk duhet të jemi  naiv. Në histori vlerësohet të jetë normale  normale që disa popuj të  zhduken. Nuk mund të gjejnë vendin e tyre në një botë të caktuar, shkojnë në vetëmbyllje dhe zhduken ", tha Peroviq, në një intervistë për të përditshmen e Novi Sadit në gjuhën hungareze Magyarszo.

Vlerësoi se fryma provinciale arriti triumfin e tij të vërtetë në Serbi, një vend është kryesisht "varvarizovana dhe lënë pas dore" dhe shtoi se ajo do të jetë e nevojshme për rigjenerimin e përpjekjeve të mëdha që nuk mund të bëjë veten.

"Mendo  se shanset janë minimale, por duhet të ekzistoj  një përpjekje, parasegjithash përpjekja  intelektuale  që dëshiron për t'iu përgjigjur pyetjes që tingëllon thjeshtë - ku jemi ne. Dhe vetëm pas kësajë  pastaj mund të parashtrojmë pytjen se si mbërritëm deri këtu dhe se si ne mund të dalim  nga këtu, "tha Latinka Peroviq.

Sipas saj, gjëja e tmerruese  është se brezi i ri sot nuk e sheh  të ardhmen esajë në Serbi dhe synon që po sa ta përfundojë shkollën sa ma shpejt ta lëshoj Serbinë.

Vlerësoi se Serbia, përveç anëtarësimit  në Bashkimin Evropian, nuk ka asnjë alternativë tjetër.

"Evropa ka problemet e saja, por deri tash anjëherë  këtë shans të madhe nuk ia  ka dhënë Ballkanit. Këtë  mundësi, nëse joi  gjithë Ballkani, Serbia ie ka  rreziku, "tha Latinka Peroviq.

Ajo ka  vlerësuar se në  Serbi  pas zgjedhjeve  të majit  nuk ka ndodhë  kurfar  ndryshimi  politik, përveq figurave police. tha Latinka Peroviq, e cila ishte  në vitet  gjashtëdhjeta dhe shtatëdhjeta  ishte një zyrtare i lartë e Lidhjes së Komunistëve të Serbisë.

Në vitin 1972. u shkarkua  për shkak të pikëpamjeve tësajë liberale , në konflikt e Josip Broz Titos,me  ish-"Liberalët" në Lidhjen Komuniste . Pas kësaj ngjarjeje , ajo kurrë nuk u kthye në politikë.

/kokajnet/Ismet Azizi/

Kthehu mbrapa

Shto koment