Shpiket krahu virtual që lehtëson dhimbjen e fanitur të gjymtyrëve

28.02.2014 (komentet: 0)

Mjekët kanë shpikur një mënyrë të re për të trajtuar të gjymtuarit me dhimbje iluzive gjymtyrësh.

Shpiket krahu virtual që lehtëson dhimbjen e fanitur të gjymtyrëve (video)

Duke përdorur gjeneratën e kompjuterëve që shtojnë realitetin, pacienti mund të shohë dhe të lëvizë një krah virtual kontrolluar nga trungu i tyre.

Sinjale elektrike nga muskujt në gjymtyrët e prerë “flasin” në kompjuter, duke lejuar lëvizjen në kohë reale.

Invalidi Ture Johannson thotë se dhimbjet e tij janë reduktuar në mënyrë drastike në saje të programit të ri kompjuterik, që ai tani përdor rregullisht në shtëpinë e tij.

Johannson, është 73-vjeç dhe jeton në Suedi, ka humbur gjysmën e krahun e tij të djathtë në një aksident me makinë 48 vjet më parë. Pas një amputimi nën bërryl ai u përball me dhimbje dhe parehati të përditshme që buronte nga krahun e tij tani që mungon dhe dora.
Gjatë dekadave të ardhshme ai u përpoq me terapi të shumtë, duke përfshirë hipnozën, por pa dobi.

Një gjymtyrë phantom (iluzion), shkruan Idea, është ndjesia që një gjymtyrë e prerë ose e humbur është e bashkangjitur ende në trup dhe është duke ecur në mënyrë të përshtatshme me pjesë të tjera të trupit

Pregaditi:L.Shkodra

Kthehu mbrapa

Shto koment