Autizmi më i zakondshëm tek meshkujt.

02.03.2014 (komentet: 0)

Hulumtuesit kanë pretenduar se kanë zbuluar se përse autizmi (sëmundje mendore) është më i zakonshëm tek meshkujt se sa femrat.

Autizmi më i zakonshëm tek meshkujt

Studimi i publikuar në ‘American Journal of Human Genetics’ ka sugjeruar se femrat kërkojnë mutacione gjenetike më ekstreme se djemtë për të zhvilluar gjendjen. Si rezultat, ka më pak të ngjarë që ata do të jenë të shtyrë mbi pragun diagnostik për autizëm.

Sipas autorit të studimit Sebastien Jacquemont në Universitetin e Zvicrës, ky është studimi i parë që tregon bindshëm një ndryshim në nivel molekular në mes të djemve dhe vajzave të referuara në klinikë për aftësi të kufizuara të zhvillimit.

Studimi sugjeron se ekziston një nivel i ndryshëm i fuqisë në zhvillimin e trurit, dhe femrat duket se kanë një avantazh të qartë.

Studiuesit kanë treguar se autizmi dhe ADHD (çrregullimi i hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes) që të dyja janë të zakonshme tek meshkujt. Në të vërtet rreth 1.8 përqind e meshkujve kanë autizëm krahasuar me 0.2 përqind të vajzave.

Përgaditi:Leonard Shkodra

Kthehu mbrapa

Shto koment