Vazhdojnë të bisedojnë të premten

24.02.2012 (komentet: 0)

Dita e dytë e raundit të fundit të bisedimeve në mes të Prishtinës dhe Beogradit është përmbyllur në mesnatë. Dialogu ndërmjet palëve pritet të vazdojë të premten në mëngjes, kur zyrtarët e BE-së kanë shfaqur shpresën se do të arrihet edhe marrëveshja.


Çështja më e ndjeshme për diskutim mësohet se mbetet fusnota me të cilën Kosova do të përfaqësohej në forumet rajonale. Nuk është e qartë nëse ajo do t'i referohet vetëm Rezolutës 1244 dhe mendimit të GJND-së apo edhe Deklaratës së Pavarësisë së Kosovës.

Siç është raportuar edhe më herët, Prishtina dhe Beogradi po diskutojnë për bashkëpunimin rajonal dhe zbatimin e marrëveshjeve të arritura deri më tash.

Ky raund i dialogut vjen pas disa muajsh ndërprerje, për shkak të mosmarrëveshjeve rreth përfaqësimit të Kosovës në nismat rajonale. Autoritetet kosovare kanë këmbëngulur në përfaqësimin e tyre si shtet, përderisa ato serbe kanë insistuar në Rezolutën 1244 të OKB-së.

Ditë më parë, Qeveria e Kosovës është pajtuar që poshtë emrit të Kosovës në forumet rajonale të figurojë fusnota që përfshin edhe 1244-shin.

Marrëveshja e fundit në mes të palëve është ajo për menaxhimin e integruar të kufirit, e arritur në fund të vitit të kaluar, përkatësisht në raundin e tetë të bisedimeve.

Kthehu mbrapa

Shto koment