U ndërpre procedura gjygjësore për rehabilitimin e Drazha Mihailoviqit

24.02.2013 (komentet: 0)

Procedura gjygjësore për rehabilitimin e komandatit të lëvizjes Çetnike dhe komandantit të ushtrisë Jugosllave në atdhe gjatë Luftës së Dytë Boterore Drazha Mihailoviqit është ndërprerë me vendimin e Gjykatës së Lartë në Beograd, deri te një vendimi përfundimtar për datën e saktë të vdekjes së tij.

ČEKA SE ODLUKA O DATUMU SMRTI ZLOČINCA

 

Kryetari i trupit gjykues Aleksandar Ivanoviq ka thënë se deri më tani procesi i rehabilitimit mund të shkojë paralelisht me procedurat e kryera në përcaktimin e datën e saktë të vdekjes Mihailovic, por kjo më  nuk është  e mundur.

"Ka kaluar një vit  dhe tani  do të jetë krejtësisht e papërshtatshme pa e ditur daten e vdekjes se  Mihaailovicit të vazhdohet procedura gjyqësorë ", ka thënë Ivanoviq.

Parakusht për rehabilitimin e Draza Mihailovic është vendimi e Gjykatës së Parë Themelore në Beograd, i cili më 5 tetor 2012. e ka shpallë  të vdekur dhe datën  e saktë e vdekjes së tij e kan caktuar  31 korrikun të viti 1946 .

Në këtë  vendim janë  ankuar  propozuesit  e rehabilitimit të cilët mundohen të argumentojnë  burimin i cili  thot se Mihailovic u ekzekutua 17 korrik 1946.

Ndërkohë një numër i konsideruar i OJQ-ve me një letër të hapur iu kan drejtuar Presidentit të Serbisë, Tomisllav Nikoliq të publikisht të heqeq dorë nga titulli Vojvoda Çetnik, i cili i është dhënë  në vitin  1993 në  Romani , B dhe H, sepse ky gjest do të ishte i një rëndësie të madhe për Srbinë  dhe marrëdhëniet e saj me vendet e tjera, pa marrë parasysh se ky titulli është i pa vlerë ose i pakuptimt, thuhet në kërkesën e këtyre OJQ-ve.

Kthehu mbrapa

Shto koment