Serbët i vret murtaja e bardhë, çdo vit për 35.000 më pak

12.01.2015 (komentet: 0)

Sipas të dhënave të fundit mbi popullsinë të Institutit Republikan të Statistikave, në Serbi në vitin 2013 kanë shkuar nga kjo botë 100,000 njerëz, ndërsa vetëm 65.540 foshnje janë lindur. Kjo do të thotë se shteti për çdo vit mbetet pa një qyteti të madhësisë së Kovinit, Pozhegës apo Nova Varoshit. Është tashmë e qartë se lajme të mira për një të ardhme të afërme nuk do të ketë. Të dhënat demografike për 2014, të cilat do të përpunohen dhe publikohen në fillim të këtij viti do ta dëshmojnë një gjë të tillë.

Ekspertët e statistikës kanë llogaritur se në fillim të viti 2014 në Serbi kanë jetuar saktësisht 7 146 759 njerëz. Kjo tashmë seriozisht ka lëkundë rezultatet e regjistrimit të cilat janë ende taze, të cilat tregojnë  një shifër prej 7.2 milionë.

Në hartën e Republikës së Serbisë janë 1458 vendbanimeve në të cilat nuk është lindur asnjë fëmijë. Në dhjetë vitet e fundit kanë shkuar jashtë Serbisë për të jetuar dhe punuar 146,500 njerëz të arsimuar, të cilët kanë qenë në kulmin e pjekurisë riprodhuese, shkruan portali sandzakonline.

Masat e mëparshme të politikës popullative, të cilat me më shumë ose më pak entuziazëm zbatohen për më shumë se një dekadë nuk kanë dhënë pothuajse asnjë rezultat. Situata veçanërisht është alarmante sidomos në zonat rurale, ku vaji i foshnjës –është një mrekulli. Ekonomisti Mirosllav Zdravkoviq thotë se fshati është qelës për stabilitet demografik të Serbisë.

Lufta për natalitet, tashmë  është e qartë, nuk do të jetë e lehtë edhe në qoftë se shteti del shpejt nga kriza ekonomike. Arsyet për rënien e numrit të fëmijëve janë të shumtë, dhe do të duhet bërë shumë përpjekje dhe agjitacion që situata të kthehet për të mirë.

 

Mosha mesatare e popullsisë 

Viti

Meshkuj

Femra

gjithsej

1953

28.4

29.9

29.4

1961

29.6

31.4

30.5

1971

31.5

33.3

32.4

1981

32.8

34.6

33.7

1991

33.9

36.0

34.9

2002

39.0

41.5

40.2

2005

39.3

41.8

40.6

2009

39.9

42.5

41.2

 

 

Si është zvogëluar numri i popullsisë

Viti

Nr. i pop. kah mesi i vitit

Të vdekur

Të lindur

1999.

7.540.401

101.444

72.222

2000.

7.516.346

104.042

73.764

2001.

7.503.433

99.008

78.435

2002.

7.500.031

102.785

78.101

2003.

7.480.591

103.946

78.101

2004.

7.463.157

104.320

78.186

2005.

7.440.769

106.771

72.180

2006.

7.411.569

102.805

70.997

2007.

7.381.579

102.805

68.102

2008.

7.350.222

102.711

69.083

2009.

7.320.807

 104.000

 70.299

Burimi: Enti i Statistikave të Serbisë

Me këtë qëndrim të një numri të madh të ekspertëve të statistikës dhe të demografëve pajtohet edhe Jelena Zharoviq, sociologe  dhe studiuese e trendëve demografike. Ajo vë në dukje se në politikën popullative ndikojnë një numër faktorësh të cilët janë të sferës së vlerave sociale.

- Përvojat e ndryshme nga  bota tregojnë se stabiliteti ekonomik dhe   standard i lartë i një vend nuk do të thotë domosdoshmërish që ndikon në rritjen e popullsisë - shpjegon Zharoviq.- Shembulli më i mirë është ai i vendeve skandinave dhe shteteve tjera evropiane, gjithashtu shënojnë rënie të popullsisë. Nxitja e lindshmërisë patjetër duhet të ndiqet edhe modeli i caktuar kulturor, i cili duhet të korrespondojë me kushtet në të cilat jetojmë. Vetëm me ndërtimin e saj mund të priten rezultate pozitive, përfundon sandzakonline.

Ismet Azizi/kokaj.net/

Kthehu mbrapa

Shto koment