Popullsia e vendeve në zhvillim me të shpejt po plaket

01.10.2012 (komentet: 0)

Bota duhet të përgaditur për t'u përballur me pasojat e plakjes së shpejtë të popullatës, sidomos në vendet në zhvillim, paralajmërojnë të hënën Kombet e Bashkuara.

 

 

Për dhjetë vjet numri i njerëzve të moshës mbi 60 vjet do të kalojë një miliardë, thuhet në raport Fondit popullativ i OKB-së.

Ky ndryshim  demografik do të jetë një sfidë e madhe për sistemet shtetërore  , sigurimet sociale, sigurimit  pensional  dhe kujdesit shëndetësor.

Agjencia e OKB-së gjithashtu  ka informuar se duhet të përballemi  me  "shpërdorimin,  neglizhencën dhe dhunën  ndaj personave të moshuar," raporton BBC.

Numri i njerëzve të vjetër po rritet më shpejt se çdo grup tjetër në të gjithë botën.

Raporti i titulluar "plakja  në shekullin e 21-të: Sfida  dhe festimi", është llogaritur se çdo  i  nënti njeri në botë është mbi  60 vjet.

Pritet që numri i njerëzve të moshuar rritet për 200 milionë gjatë dekadës së ardhshme për të arritur në një miliard, dhe të arrijë  dy milijrd në vitin 2050.

Kjo përqindje e të moshuarëve është si pasojë e sukseseve të shumta - të ushqyerit e përmirësuar, gjendjes sanitare , kujdesi shëndetësor, arsimi dhe gjendja ekonomike – thuhet në  raport.

/Kokajnet/

 

Kthehu mbrapa

Shto koment