Milo Gjukanoviq dhe gjyshi i tij komandanti qetnik i malit të Zi Blazho Gjukanoviq

13.10.2015 (komentet: 0)

milo_sloba

Gjukanoviq (Lukovo, 26 nëntor 1883 - Manastiri i Ostrogut, 17 tetor 1943) ishte një komandant çetnik i Mali të Zi. Ai u lind në 1883 në fshatin Lukovo pranë Nikshiqit, dhe u vra në vitin 1943, shkruan sandzakvijesti.

 

 

1

Ai ishte Gjeneral Brigade i Mbretërisë së Jugosllavisë, dhe lideri çetnik në Mal të Zi gjatë Luftës së Dytë Botërore. Shtabi çetnik në manastirin e Ulët Ostrogut.

Gjatë ofensivës së katërt kundër partizanëve në fillim të vitit 1943, të gjitha njësitë çetnike janë furnizuar me armë nga italian[t, municionit dhe ushqim, ndërsa njësitet e Blaza Gjukanoviq edhe pagën. Si bashkëpunëtor i okupatorit, gjatë pushtimit italian të Malit të Zi plotësisht ka qenë i lirë për të jetuar në Cetinje. Ai u vra së bashku me Baja Stanishiç, kur sulmet partizane nës kryesor çetnik në manastirin e Ostrogut.

Që Milo Gjukanoviç [sht[ krenar kushëririt të tij dhe komandantin çetnik i dha birit të tij emrin e Blazho, p[rfundon sandzakvjesti.

Kthehu mbrapa

Shto koment