Kisha Ortodokse Serbe: Lugina e Preshevës, Sanxhaku dhe Vojvodina do të ndahen nga Serbia

08.04.2013 (komentet: 0)

Portali serb “Novi Standard” ( "Standard i ri") publikoi Faksimilin e memorandumit të Kishës Ortodokse Serbe për Kosovën, të cili e ka dërguar më 30 nëntor të viti të kaluar

 

Memorandumi siq thuhet për  Kosovë dhe Metohi, të cilin sinodi dhe Patriarku Ireneji në fund  nëntor të vitit të kaluar,ia dërguan  Presidentit të Serbisë, Tomisllav Nikoliq, në opinionimn serb  ka shkaktuar shqetësimesh të mëdha.

Memorandumi, në të cilin  kisha kundërshton krijimin e kufirit ndërmjet Serbisë dhe krahinës së saj jugore (Republikës së Kosovës), për disa nga  peshkopëve kan  deklaruar se bëhet fjalë për një falsifikim, ndërsa disa autorë të cilët në opinion  parqiten  si " analistë  kishtar” kan konstatuar se bëhet fjalë për një manipulim me këtë dokument, i cili është krijuar qysh në vitin  2003 .

Duke pasur parasysh se është shumë e rëndësishme të publikohet  qëndrimin zyrtar i Kishës për  Kosovën, në momentin ekur pritet që udhëheqja serbe të merr vendim historik për Kosovën, "Novi Standard", për shkak të vërtetësisë, publikon Faksimil e këtij dokumenti shumë të rëndësishëm.

Në pikën e 7-të të Dokumentit bëhet  fjalë për krijimin e Shqipërisë Madhe siq e quajn në dokument  Shqipërinë Etnike, duke përfshirë edhe Luginën e Preshevës dhe Maqedoninë , mandej përmendën përsonalitetet  duke filluar  Aqif Effendi  Blytën e Pazarit të Ri , siq e quajn  “Šiptar”, mandej  Sanxhakun  si emërtim   të  pushtuesit për  Rashkën  e Vjetër ( Stara Raška), lirimin e Ramush Haradinajn , si dhe kryeministrin e Kosovës Hashim Thaqin, i cili gjat bisedimeve deklaron se ndihet shum krenar “për luftën të cilën e kemi fituar – emi fituar në luftë do të fitojmë edhe në paqë”.

Portali në fjalë shpreh bindjen e kishëa serbe se Lugina e Preshvës , Sanxhaku dhe Vojvodini do të shkëputën nga shtei i Serbisë./Portali : Novi Standard/

 /Ismet Azizi, kokaj.net/

 

Kthehu mbrapa

Shto koment