Historia e Boris Jonson-it, Kryebashkiak i Londrës për herë të dytë

07.05.2012 (komentet: 0)

Boris Johnson, 47 vjeç dhe konservator, ka fituar zgjedhjet lokale në Londër dhe do të jetë kryetari i bashkisë edhe për 5 vjet të tjera, pasi mandatit të parë të filluar në vitin 2008.

 

boris joh1 Historia e Boris Jonson, Kryebashkiak i Londrës për herë të dytë

BoorsJohnson është “çmimi i ngushëllimit “, sipas një titullit të “the Guardian”, për partinë konservatore, që në qytete të tjera të Mbretërisë së Bashkuar ka humbur konsensusin dhe shume komuna në administratën lokale: Partia e laburiste, në fakt, ka shënuar një total prej rreth 38 për qind të votave kundër 31 të konservatorëve dhe Liberal Demokratëve, të cilët formojnë një qeveri koalicioni me konservatorët, qëndruan në 16 për qind. Nëse këto rezultate do të përsëritet në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme, në bazë të sistemit zgjedhor britanik, laburistët do të ktheheshin për të qeverisur në shkallë kombëtare. Është, pra, një sinjal i rëndësishëm paralajmërimi për Kryeministrit konservator David Kameron.
 

Pikërisht nga David Kameron mund të fillojnë të flasin për Boris Johnson. Johnson dhe Kameron janë dy politikanët konservatorë më popullorë dhe më të njohur në Mbretërinë e Bashkuar, por ata janë gjithashtu shumë të ndryshëm. Kameron është një politikan tradicional, Theçerian, një që e ka bërë të gjithë karrierën brenda partisë, veçanërisht në komunikim, për të ardhur si kryeministër i Britanisë. Kurse Johnson është shumë i ndryshëm: flokët platin, i çuditshëm dhe shumë i kulturuar, politikisht jo korrekt, ndonjëherë flet me fjalë të forta. Dhe sidomos që vjen nga një histori anësore në politikë: një karrierë si gazetar të filluar në the Times, pastaj në gazetën Daily Telegraph si zëvendës drejtor dhe pastaj si drejtor i revistës The Spectator, para se të zgjidhej në parlament në vitin 2001. Johnson është një gazetar i dhënë me qira politikës, që e ka mbajtur dhe i ka dhënë atij kënaqësi: dhe tani për tani duket se nuk ka kthim në gazetari. Në muajt e fundit në Britani është folur shumë për ambiciet e tij: sepse nuk do ta mbyllë karrierën si Kryebashkiak i Londrës. Nuk është çudi, që Johnson nuk donte të kandidonte përsëri këtë vit, por ai u bind nga partia dhe sidomos nga Kameron, i cili e sheh si një kërcënim për udhëheqjen e tij. Dje, Kameron tha se ai ishte “i kënaqur” për fitoren e Johnson në Londër.
Boris Johnson beson të jetë “i aftë” për të udhëhequr Partinë Konservatore, sepse është kandidati që në historinë britanike ka arritur numrin më të madh të votave në zgjedhjet lokale: në zgjedhjet komunale të vitit 2008, në fakt, Johnson mori plot 1.043.761 vota (që më vonë u bënë 1.168.738 me llogaritjen e preferencave të dytë në llogaritjen e votave “suplementare”). Këtë vit ai ka marrë më pak, 971,931 (1.054.811 me preferencën e dytë), por zakonisht në mandatin e dytë një kryetar bashkie humb gjithmonë disa vota. Për më tepër, që edhe Ken Livingstone, pavarësisht se ishte kandidat kundër Johnson, si në vitin 2008, humbi vota: 893,877 në vitin 2008 (1.028.966 me preferencën e dytë), tani 889.918 (992.273 me preferencën e dytë).

Një tjetër gjë që për të cilën Jonson mendon se ai është një konservator i vërtetë është beteja e tij për taksat e ulëta, shtyllë e kryesore e ish-kryeministres Margaret Thecer. Qeveria Kameron, kohët e fundit e ka bërë kundër të pasurve, duke njoftuar uljen nga më e lartat 50 në 45 për qind te taksave. Nuk është çudi, që gjatë fushatës zgjedhore të këtij viti ai ka premtuar për të ulur taksën komunale të Londrës me rreth 10 për qind nëpërmjet uljes së kostos dhe shpenzimeve të qytetit (e  kombinuar për të krijuar 200 mijë vende pune në 4 vjet ). Një tjetër gur themeli i politikës së tij është lufta kundër krimit, veçanërisht tek të rinjtë, për të cilën Johnson ka shpallur punësimin e 1000 policëve të tjerë në Londër.

Përveç luftës kundër krimit, Johnson në vitet e fundit ka folur për disa pozicione në politikën publike (si kundër alkoolit në metro). Johnson ka ulur në zonën e kufizuar të trafikut për makinat në Londër (Zone e  mbipopulluar). Pavarësisht kësaj, masat e tij kanë përmirësuar transportin publik (-40 për qind të vonesave) dhe ka rritur trafikun e biçikletave në Londër, për të cilën Johnson ka premtuar vazhdimin zgjerimin e shërbimit me biçikletë. Johnson vetë shpesh shkon në punë me biçikletë.

Promovues i studimit të latinishtes në shkollat e Londrës, Johnson është kritikuar disa herë gjatë administratës së tij për shpenzimet e politikanëve me taksitë, që janë rritur në mënyrë dramatike, si dhe për menaxhimin e trazirave të verës, kur u kthye nga pushimet vetëm dy ditë pas fillimit të dhunës. Në të kaluarën është shprehur me gjykime fyese ndaj homoseksualëve (“sit ë i sëmurë”), apo Islami (“feja e urrejtjes”) dhe multikulturalizmit. Dalë ngadalë ai zbutur qëndrimet e tij, veçanërisht pasi vendosi të kandidojë për kryetar bashkie në Londër. Herë pas here, megjithatë, natyra e tij rebele del në shesh, si në javën e fundit të fushatës zgjedhore, kur I tha një gazetari të BBC “lëri këto budallaqet, mos fol kështu”. (The Albanian)

Kthehu mbrapa

Shto koment