Në ditën e sotme të vitit 1307 - Konfederata zvicerane shpalli pavarësinë nga Austria .

04.11.2013 (komentet: 0)

Konfederata zvicerane (gjer.Schweizerische Eidgenossenschaft ,frëngj. Confédération suisse, ital. Confederazione Svizzera, rom. Confederaziun svizra, lat. Confoederatio Helvetica) ose shkurt Zvicra, është një shtet kontinental në Evropën qendrore. Zvicra kufizohet në veri me Gjermaninë (345,7 km), në lindje me Lihtenshtajnin (41,1 km) dhe Austrinë (165,1 km), në jug kufizohet nga Italia (734,2 km), ndërsa perëndimi i kufirit të Zvicrës ndahet me Francën (571,8 km).

Skeda:Switzerland in Europe.svg

 

Zviceranët nuk janë një popull etnik apo një popull me një religjion, gjuhë apo diçka të ngjashme që është karakteristike për kombet, por zviceranët janë një popull që si element të përbashkët kanë rregullimin politik në favor të tri shumicave. Zvicra është një konfederatë kantonesh disa prej të cilëve kanë histori 700 vjeçare.Në vitin 58 p. e. s. fisi keltik i Helvetikëve u sundua nga Cezari në pjesën qendrore dhe perëndimore të Zvicrës dhe iu bashkangjit Perandorisë Romake, në vitin 15 p. e. s. u përhap Perandoria edhe në pjesët lindore dhe alpine të Retëve (i sotmi Kanton Graubünden). Pas ikjes së romakëve në fillim të shekullit të 5. Zvicra mund të ndahje në katër rajone:...me teper në Wikipedia 

Kthehu mbrapa

Shto koment