Ne diten e sotme lindi Esad Mekuli

17.12.2013 (komentet: 0)

Lindi në Plavë, (Shqipëri Irr.), Esad Mekuli. Asht ndër poetët parë të Kosovës pas LDB-së. Shkollën fillore e kreu në Plavë, në gjuhën serbe. Shkollimin e mesëm-gjimnazin e filloi në Pejë, për me vazhdu pastaj në Prizren e Sarajevë, ndërsa e përfundoi në Pejë në vitin 1936. U regjistrua në fakultetin e veterinarisë në Universitetin e Beogradit, të cilin e vazhdoi në pastaj në Kroaci në Itali. Në këtë fushë, ai edhe doktoroi në Beograd në vitin 1959.Esad Mekuli ishte kryetari i parë i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës, nismëtar, themelues dhe kryetar i parë iAkademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës. Pos shkrimeve kryesisht në poezi, Esad Mekuli ka përkthy nga gjuha shqipe në ate serbe dhe anasjelltas. Ka përkthy në shqip rreth 18 vepra të të gjitha gjinive lerare. Poezitë e Esad Mekulit janë përkthy në gjuhën serbe, maqedone, hungareze, kroate, italiane e të tjera. Punimet e tij janë prezantu në të gjitha antologjitë e poezisë shqipe, por edhe në shumë antologji botërore. Esad Mekuli ka shkru edhe me pseudonimet Sat Nokshiqi dhe Sat Hoxha. 

Vdiq në Prishtinë me 6 gusht 1993.

Vepra:

Për ty – Prishtinë, 1955 
Dita e re – Prishtinë, 1966 
Avsha Ada – 1971 
Vjersha – 1973 
Brigjet – 1981 
Rini e kuqe – Prishtinë, 1984 
Në mes të dashurisë dhe urrejtjes – Tiranë, 1986 
Dita që nuk shuhet – Prishtinë, 1989

Kthehu mbrapa

Shto koment