Ndodhi në ditën e sotme 1 janar

01.01.2014 (komentet: 0)

 

 

1702

Lindi në Gjakovë Gjon Nikollë Kazazi, prift, doktor i teologjisë e filozofisë. Firmën e tij e mban vepra "Përmbledhje e shkurtër e doktrinës kristiane", botuar në dialektin gjakovar. Në vitin 1740 Kazazi zbuloi në bibliotekën e një kolegji ...
1860

U botuan në Lamia të Greqisë gazetat "Pellazgu" dhe plot 1 vit më vonë në Kajro të Egjyptit. E para pati një vit jetë e shkruhej në greqisht e shqip. Gazeta e dytë me emrin "Pellazgu" ishte dyjavore, turqisht e frengjisht. Ajo botohej nga d...


1915

Lindi në Fier aktori i skenës e ekranit shqiptar Nikolla Panajoti. Rrugën e kinemasë e nisi dhe e përfundoi me filmin "Tana", filmi i parë artistik shqiptar. Vdiq më 5 korrik 1957, gjatë xhirimit të këtij filmi. 5 vjet më vonë në 1962 mori ...


2006

U vra Edison Jahaj në Kretë. Mbajtja e një bluze me flamurin shqiptar e një djaloshi nga Tepelena, në një bar ka qenë shkaku i një sherri mes shqiptarëve dhe grekëve në mbrëmjen e 31 dhjetorit në fshatin Rrethimo të Kretës. Por sedra e g...


45PARA e.s.

Kalendari julian nis me funksionu për herë të parë.


404

Në Romë u mbajtën luftat e fundit të gladiatorëve.


1502

Detarët portugezë zbarkunë në gjirin Guanabara në Brazil tue mendu se janë në grykë të lumit, ia dhanë këtij lumi emrin Januara, gjegjësisht, Rio De Zheneiro....


1583

Dita e parë e kalendarit gregorian në Holandë dhe Flandri.


1610

Astronomi gjerman, Simon MARIUSI (gjermanisht Simon Mayr), i pari zbuloi hanat e Jupiterit, por nuk e raportoi këtë zyrtarisht. Galileoja e bani këtë me 1 korrik 1610....


1622

Kancelaria e Papës në Vatikan pranoi 1 janarin si fillim të vitit (ma parë ishte 25 maji). ...


1673

Nis shpërndarja e rregullt e postës ndërmjet Nju Jorkut dhe Bostonit.


1700

Europa protestante perëndimore (përvech Anglisë) e pranoi kalendarin gregorian.


1801

Irlanda dhe Britania e Madhe (Anglia dhe Skocia) krijunë Mbretërinë e Bashkuar.


1801

Union Jack, flamuri i Mbretërisë së Bashkuar, u ba zyrtarisht flamur i Britanisë së Madhe. Mbretëria e Irlandës u bashku me Mbretërinë e Britanisë së Madhe, tue ia shtu saltirin (kryqin diagonal) e Sh...


1808

Kongresi amerikan ndaloi tregtinë me skllavë.


1863

Lindi Pierre de Coubertini, krijues ideor dhe organizativ i lojërave të para olimpike tue u kqyrë në lojërat olimpike lashtohelene. Me ndihmesën e tij u organizunë Lojërat e para olimpike në Athinë më...


1880

Nisi ndërtimi i Kanalit të Panamasë.


1946

MAUCHLY dhe ECKERI përfundunë kompjuterin e parë amerikan të qujtur ENIAC.


1946

Perandori Hirohito i Japonisë shpalli se aj nuk asht zot.


1958

Krijohet Komuniteti Ekonomik Europian (EEC) ose "Tregu i Përbashkët".


1993

Chekosllovakia u nda në dy shtete, në Cheki dhe Sllovaki.


1999

Suedia miratoi ligjin me të cilin shfrytëzimi i shërbimeve seksuale dhe jo ofrimi i tyre ishte vepër penale. Me këtë, prostitucioni rrugor në Suedi pësoi ramje për ma shumë se dy të tretat....


1999

Për herë të parë nga koha e Perandorisë romake, 11 vende europiane paraqesin euron si monedhën e tyre të përbashkët....

Kthehu mbrapa

Shto koment