Opinione

Vullnetarët të rrshtuar në kalanë e Pazarit të RI

LAVDI shqiptarëve të rënë në Çanakala

 

Nga disa budallenjë të Facebukut dhe sharlatanë të historisë merret vesh se sot qenka 103 vjetori i përfundimit të Betejës së Çanakalasë. Ata sot e paskan shfrytëzuar rastin që ta shprehin mllefin e tyre kundër myslimanënëve dhe rjedhimisht kundër shqiptarëve dhe idesë së shtetit shqiptar. Në postimet që paskan lëshur këta sharlatanë të historisë, shqiptarët paraqiten si idiotë e muslimanë radikalë ose fundamentalistë dhe për këtë arsye kanë marrë pjesë në Betejën e Çanakalasë. Dy apo tri postime që i pashë edhe nëpër web faqe të ndryshme ishin tërësisht në përputhje me retorikën e deklaratave pan - sllave që janë lëshuar nga zyra e propagandës ruse kundër shqiptarëve, turqëve, gjermanëve dhe austro-hungarëzëve gjatë Luftës së Parë Botërore. Madje, këto postime ishin aq të flliqta sa që as zyra e propagandës pan-sllave nuk do t’i lëshonte pa një ndëhyrje redaktuese.

 

Më shumë...

Kur psikanaliza mundet nga artistikja

Romani “Rrënjët e kaçës”, (Prishtinë, 2008), i autorit Tahir Dalipi, nis me një tematikë të motivuar nga fenomene të predisponuara psikanalitike, të cilat, për një rrugë të mirë të ecjes, dominojnë përmbajtjen në raport me artistiken. Kjo rrugë, edhe ashtu ngatërrohet nga synime të kundërtash që kompleksojnë edhe më zgjidhjet që mund të konsiderohen krejt të lehta, të paktën për moralin tradicional, e ndonjëherë edhe për pikëpamjet bashkëkohore sociale e filozofike që ka personazhi kryesor ndaj familjes.

 

Më shumë...

Atë që nuk e bëri Kosova, as Shqipëria Londineze, e bëri deputeti shqiptar nga Brukseli – Amet Gjanaj!

Një ëndërr që e kisha qe 18 vite (shpërndarjen falas të librit të popullit shqiptar “Terrori i Serbisë Pushtuese mbi Shqiptarët 1844 -1999) të gjithë deputetëve të Parlamentit Evropian, e bëri realitet Mërgata shqiptare nga Gjermania dhe ajo nga Belgjika, përkatësisht z.Amet Gjanaj me veprimtarin e çështjes kombëtare z.Nexhmedin Demiri dhe bashkëpunëtorët e tyre, z.Xhelil Demiri, z.Proletar  Panxha, Michel Pasieba, Faik Abdullahi, Afrim Demiri, Burim Tershana( me vëllezërit Bekimin e Blerimin), të cilëve u jam mirënjohës dhe falënderues për jetë të jetëve. Kësaj radhe nuk ka munguar përkrahja morale e Kryeministrit të Republikës së Kosovës, z.Ramush Haradinaj dhe zv.ministrit të punëve të jashtme, z.Besnik Hoti, të cilëve gjithashtu u jam falënderues, pa e harruar në asnjë rast edhe Shoqatën Humanitare Bëmirëse “Nëna Terezë” të Kosovës, me në krye z.Zef Shala.

 

Më shumë...

Adem Jashari dhe Rade Šerbedžija

 

Disa fjalë për ata që nuk e dijnë se kush është Rade Šerbedžija edhepse do të kisha dëshirë që të tillë të ketë sa më pak.

Rade Šerbedžija dhe Bekim Fehmiu, pa kurrëfarë dyshimi, janë aktorët më të mirë të të gjitha kohërave që kanë jetuar dhe vepruar në ish Jugosllavi. Është çështje e shijes dhe e neutralitetit të cilësohet se cili nga këta dy, si aktor, qëndron mbi tjetrin.

 

Më shumë...