Poezia e Latifit edhe në rumanisht

28.04.2012 (komentet: 0)

Me penën artistike të poetit, prozatorit dhe gazetarit gjilanas Xhevat Latifi, tani mund të njihet edhe lexuesi rumun. Kjo u bë e mundur falë Revistët HAEMUS, e cila botohet në Rumani. Në njërën prej numrave të kësaj reviste janë botuar në gjuhën rumune edhe disa poezi të krijuesit Xhevat Latifi, e ndër to edhe poezia “Dimri ballkanik ose patinazhi i vjedhjes”, që po e sjellim tek ju.

 

Siç dihet kjo poezi e shkruar nga Latifi ishte shpërblyer me shpërblimin e Orës së Madhe Letrare (2011), që organizohet në kuadër të Penës së Flakës së Janarit, Manifestim ky kulturor ndër më të rëndësishmet që ka Gjilani, e pse jo edhe Kosova.

Janë disa poezi të përkthyera në rmanisht të këtij autori si:

Solul bunei-vestiri lipseşte
(Kasneci i haberit të mirë mungon)


Toamnă
(Vjeshtë)

Post luptum
(Post luftum)

Iarna Balcanică sau patinajul hoţiei
(Dimri Ballkanik ose patinazhi i vjedhjes)


Ndërsa, ja poezia e Latifit Dimri Ballkanik ose patinazhi i vjedhjes në rumanisht, e më poshtë edhe në shqip

Iarna Balcanică sau patinajul hoţiei
(Xhevat Xh. Latifi )
O dimineaţă ninsă-ţi aduce reaminteşte copilăria
Lozincile K. R. Funduleţul umed şi mânuţele ce oftează după căldură
nasul sperietoarei ca un diplomat nordic ce vine de la Belgrad
şi latră la Poarta Păcii şi fuge cu cerbi speriaţi
începe misiunea bleu-EULEKS ce se asortează bine cu zăpada...
Ca un târg de culori de cravate
departe un motan tânăr european doarme fiţos
Şi tu rămâi singur, într-o cameră plină de hărţi ce liberalizează graniţe
vorbind singur despre câinele Sharr, fidelul dardan* ce păzea oile…
despre calea naţiunii ce trebuie să se sfârşească la Presheva!
Troia compune cântece polifonice despre hoţia în serie,
cântă-n cor deputaţii piraţi ca lipitorile,
Parlamentul îl declară patinoar şi dansează cu liniile bugetului...
Iar acum să ne-ntoarcem la început! Iar întârziaţi...
La ora de istorie învăţătorul nervos îşi freacă fruntea
fum îi iese (se teme că poate-i iese foc)
oftează cu mâinile reci...

Dimri Ballkanik ose patinazhi i vjedhjes 
(Xhevat Xh. Latifi )

Një mëngjes me bore të rikujton fëmijërinë
Parullat K. R. vithet e lagura dhe duart qe ofshajnë ngrohtësi
hundën e dordolecit e skuqur si një diplomat nordik qe vjen nga Beogradi
qe len te porta Pakon e Paqes dhe ike me kaproj te trembur
nis misioni blu- EULEKS qe shkon mire me boren...
Si panair jevgjish bojna kravatash
tutje një maçok i kryqëzuar evropian i ri, flenë me naze
Dhe ti mbetesh vetëm, në një dhome me plot harta dhe liberalizon kufij
fole vete me vete për qenin Sharrit, dardanin besnik që ruante delet...
për rrugën e kombit që duhet të përfundojë në Preshevë !
Troja behet këngë polifonike për vjedhjen serike,
këndojnë në kor deputetët pirat si ushejzat,
Parlamentin e shpallin ligatinë bëjnë patinazh me vijat buxhetore...
E tash kthehemi në fillim ! Serish te vonuar..
Ne e orën e historisë mësuesi nervoz fërkon ballin
i del tymi ( ka frike se do ti dal flaka).
ofshan në duart e ftohta...

Kthehu mbrapa

Shto koment