“Kosova” e Buxhovit

10.02.2012 (komentet: 0)

Nga Akademia e Shkencave dhe Arteve të Serbisë, ai u konsiderua si libër pa bazë shkencore e që përmban fantazi të rrezikshme në shërbim të Shqipërisë Etnike. Por, Jusuf Buxhovit kjo padyshim që nuk i pengon, e ai madje edhe pati kundërpërgjigje taktike ndaj akuzave.

 

Vepra e tij “Kosova – 1,2,3” do të promovohet në kryeqytet, gjegjësisht në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare, më 16 shkurt në orën 12:00. “Kosova” e Jusuf Buxhovit është libri i parë historiografik i kësaj natyre.

Në hyrje, autori bën të ditur se fjala është për një shkrim gjithëpërfshirës të historisë shqiptare nga antikiteti e deri në kohën tonë, ku Kosova jo vetëm që nuk shihet e shkëputur nga koncepti i Shqipërisë së natyrshme, por ajo paraqitet si qendër e saj shpirtërore, kulturore dhe shtetërore.

Me këtë rast, autori, fokusimin e përqendron te Pellazgët, ku Dardanët dhe Dardania paraqiten trungu kryesor i asaj që më vonë njihet si vazhdimësi iliro-shqiptare. Duke shfrytëzuar shumë burime nga historiografia botërore, veçmas ato nga autorët antikë, Buxhovi nxjerr përfundimin se Dardanët janë themelues të Trojës dhe bartës të qytetërimit antik, i cili padrejtësisht u është atribuuar grekëve, të cilët erdhën shumë vonë dhe përvetësuan gjithë qytetërimin pellazg, madje edhe shkrimin e tyre.

Sipas Buxhovit, edhe eposi i madh botëror “Iliada” dhe filozofia antike paraqesin trashëgimi shpirtërore të shqiptarëve.

Kthehu mbrapa

Shto koment