U mbajt këshillimi për fotografimin e monumenteve kulturore dhe pjesëmarrjen në konkurs

02.10.2015 (komentet: 0)

Në Shkollën “Abaz Ajeti” në Gjilan, u mbajt këshillimi në lidhje me pasurimin e Wikipedias me fotografi të cilat prezantojnë trashëgiminë tone kulturore , dhe njëherit rreth pjesëmarrjes në konkurs për shpërblimin e fotografive më të mira  të cilat do të përzgjidhen për shpërblim dhe të cilat do të kualifikohen për garat ndërkombëtare.

 

 


 

Në këshillim morën pjesë nxënës, student , mësimdhënës dhe qytetar të profileve të ndryshme të cilët janë adhurues të fotografisë, dhe redaktor në Wikipedia.

Wiki Loves Monuments është një konkurs ndërkombëtar fotografish të monumenteve, e organizuar nga Wikimedia këtë shtator dhe fillim të tetorit. Wikimedia është fondacioni prapa Enciklopedisë së Lirë Wikipedia – një bashkëpunim global me autor vullnetarë nga e gjithë bota.

Trashëgimia kulturore është një pjesë e rëndësishme e dijes që Wikipedia mbledh  shpërndan. Të gjithë mund të kontribuojnë me imazhe, apo të shkruajnë artikuj. Një imazh vlen sa një mijë fjalë, në çdo  gjuhë në të njëjtën kohë, dhe entuziastët vendas mund të (ri)zbulojnë rëndësinë kulturore, historike, apo shkencore të rrethinës së tyre.

Në vitin 2012, komunitetet vullnetare të Wikipedia-s në 35 vende janë bashkuar me këtë iniciativë. Më 2014 në mbi 40 vende rreth botës, një konkurs kombëtar do të organizohet me monumentet e tyre kombëtare, partnerët, rregullat, ngjarjet dhe fituesit e tyre.

Çdo konkurs kombëtar do të jetë në gjendje të emërojë disa nga fotot e tyre fituese për konkursin ndërkombëtar. Këto fotografi të emëruara do të gjykohen nga një juri ndërkombëtare, e cila më pas do të japë shpërblime shtesë për imazhet më të mira nga të gjitha vendet pjesëmarrëse.

Konkursi është i frymëzuar nga 2010 plani i suksesshme pilot në Holandë, e cila rezultati i këtij plani pilot ishte 12.500 imazhet të licencuara të monumenteve që tani mund të përdoret në Wikipedia dhe nga çdokush për çfarëdo qëllimi. Konkursi i vitit 2012 në 35 vende rezultoi në më shumë se 350.000 imazhe të paraqitura nga rreth 15.000 pjesëmarrës, duke shtuar shumën e të gjithë njohurive njerëzore të mbledhura në Wikipedia.Çdo mbështetje është e mirëpritur: nga ngarkimi i një imazhi të vetëm, përhapja e fjalës në lidhje me konkursin, te të qenit partner ose sponsor. Këtë shtator, trashëgimia kulturore do të jetë në qendër të vëmendjes në Wikipedia – nga Kili në Indi, Shtetet e Bashkuara dhe Filipine.

Kthehu mbrapa

Shto koment